U mnie sezon na cukinię rozpoczęty :) a u Was? ;)
Składniki:
- 600 g cukinii
- ok 1 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 5 - 6 łyżek mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ja młodą cukinię ścieram wraz ze skórką, natomiast starą obieram ze skórki. Jeśli cukinia posiada pestki możemy je wyjąć bądź zostawić. Startą cukinię zasypujemy solą i zostawiamy od 20 - 30 min. Po owym czasie mocno i dokładnie odsączamy CAŁĄ wodę! Gdy zostawimy ją cukinia po usmażeniu będzie bardzo wodnista i tłusta. Ja w tym celu wygniatam po trochu ręką i daję na durszlak i tam ponownie odsączam. Do miąższu dodajemy jajko oraz mąkę - doprawiamy i mieszamy. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
Dla urozmaicenia możemy dodać pestki dyni lub słonecznika :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)