wtorek, 6 maja 2014

Placuszki z cukinii



U mnie sezon na cukinię rozpoczęty :) a u Was? ;)

Składniki:
  • 600 g cukinii
  • ok 1 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 5 - 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

    Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ja młodą cukinię ścieram wraz ze skórką, natomiast starą obieram ze skórki. Jeśli cukinia posiada pestki możemy je wyjąć bądź zostawić. Startą cukinię zasypujemy solą i zostawiamy od 20 - 30 min. Po owym czasie mocno i dokładnie odsączamy CAŁĄ wodę! Gdy zostawimy ją cukinia po usmażeniu będzie bardzo wodnista i tłusta. Ja w tym celu wygniatam po trochu ręką i daję na durszlak i tam ponownie odsączam. Do miąższu dodajemy jajko oraz mąkę - doprawiamy i mieszamy. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
    Dla urozmaicenia możemy dodać pestki dyni lub słonecznika :)

    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)