wtorek, 5 listopada 2013

Tort `Rainbow` czyli tęczowy tort kucykowy





Tort na 4te urodzinki Córci. Kolory zaskoczyły wszystkich. Mimo barwników tort nie smakował sztucznie.


Składniki na biszkopt :
  • ( 3 x ) 5 jajek
  • ( 3 x ) 3/4 szk cukru
  • ( 3 x ) 3/4 szk mąki pszennej
  • ( 3 x ) 1/4 mąki ziemniaczanej
  • barwniki

    Z podanego przepisu wychodzą dwa blaty, stąd składniki musimy pomnożyć razy trzy, ale UWAGA! Biszkopty pieczemy po dwa ( czyli wykorzystujemy jeden przepis na jeden raz ) gdyż ciasto biszkoptowe nie może za długo stać, by ucieknie z niego powietrze co spowoduje opadnięcie.


    Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, oczywiście cały czas ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników, tak by puszystość pozostała. Ciasto rozdzielamy na pół, po równo. Do jednej części dodajemy barwnik np. żółty, do drugiej dodajemy barwnik czerwony i żółty, tworząc w ten sposób kolor pomarańczowy. Delikatnie mieszamy łyżką w sposób od zewnątrz do środka aż do uzyskania jednolitego koloru.
    Dwie tortownice o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Tortownicę wykładamy w taki oto sposób: Rozdzielamy dno od boków. Odcinamy kawałek papieru do pieczenia o średnicy większej niż nasza tortownica ( tak by zostały marginesy ok 2cm z każdej strony ). Prostokątny kawałek papieru przykładamy do dna i nakładamy boki, zapinając je przez co, na dnie zostaje nam ładnie naciągnięty papier. Resztę zbędnego papieru poza tortownica odcinamy.
    Boki tortownicy pozostają suche, gdyż margaryna spowodowała by opadanie biszkoptu. Z tego samego powodu ważne jest by tortownica była wyłożona papierem do pieczenia a nie wysmarowana tłuszczem.
    Masę delikatnie wlewamy lub przekładamy łyżką. Pieczemy ok 30 min w temp 180st. Ważne jest by podczas pieczenia nie otwierać piekarnika za wcześnie by biszkopt nie opadł. Po upływie czasu sprawdzamy biszkopt patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli nie to pozostawiamy go jeszcze na chwilę do upieczenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt musi dostać wstrząsu, w tym celu rozkładamy na podłodze ręcznik i z wysokości 50 cm. rzucamy nim na ręcznik ( oczywiście spodem blachy w dół, żeby ktoś nie rzucił nim odwrotnie żeby odrazu wypadł :P ). Zostawiamy biszkopt do ostygnięcia, dopiero potem odcinamy lekko boki nożem i rozpinamy tortownice w celu wyjęcia.
    W identyczny sposób pieczemy pozostałe 4 kolory - blaty ciasta.

    BARWNIKI: Jeśli chodzi o barwniki ja używałam barwników w żelu z firmy WILTON, które gorąco polecam. Są bardzo wydajne, fajnie się łączą i nie zmieniają smaku ciasta, czego bałam się najbardziej. Ja do przygotowania tortu zamówiłam 3 podstawowe barwniki - mianowicie żółty, czerwony i niebieski. Resztę kolorów poprostu mieszałam ( zielony = niebieski + żółty, pomarańczowy = żółty + czerwony, fioletowy = niebieski + czerwony ). Żeby otrzymać upragniony kolor polecam dawać po trochu jednego barwnika, po trochu drugiego, delikatnie mieszać i ewentualnie dodawać barwnika. Kolor ciasta surowego odzwierciedla kolor ciasta upieczonego.


    Składniki na krem podstawowy:
  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki  mąki ziemniacznaej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 kostki masła


    Z podanej ilości mleka odlewamy szklankę i wlewamy do miski. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem. Do miski z mlekiem dodajemy żółtka ( białka zostawiamy do czegoś innego np. torta pavlovej ;) ) oraz mąki ( przesiane! ). Wszystko razem na gładko mieszamy mikserem. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i bardzo szybko, energicznie mieszamy. Musimy uważać by nie powstały nam grudy, bo krem nie będzie za dobry. Budyń będzie bardzo sztywny. Studzimy.
    Miękkie masło miksujemy i po łyżce dodajemy budyń do masła. Ucieramy na gładką masę. W razie gdyby dla kogoś masa była za mało słodka można dodać cukru pudru i zmiskować.

    Składniki na krem kokosowy:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szk cukru
  • 200 g masła
  • 250 g kokosu
  • 1 cukier waniliowy

    Mleko zagotować z cukrem. Dodać kokos i gotować ok 20 min do zgęstnienia. Do gorącej masy dodać masło i mieszać na rozgrzanym ogniu do rozpuszczenia. Na koniec można dodać alkohol.


    Składniki na masę śmietankową do obłożenia: 
  • 2 śmietany kremówki 36 %
  • 2 - 3 śmietanfixy
  • cukier puder wg uznania
  • barwnik czerwony

    Śmietanę ubijamy przez dłuższa chwilę na najwyższych obrotach. Dodajemy śmietanfixy i miksujemy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder wg uznania. Ja górę tortu oraz boki wysmarowałam śmietaną bez barwnika. Na koniec dodałam odrobinkę barwnika czerwonego by utworzyć kolor różowy do zrobienia ` kwiatuszków ` szprycą.


    Ponadto:
  • cukierki - posypka
  • maliny
  • opłatek z kucykami
  • ozdoby czekoladowe



    SCHEMAT TORTU:
  • biszkopt fioletowy
  • masa podstawowa + maliny + masa podstawowa
  • biszkopt niebieski
  • masa podstawowa
  • biszkopt zielony
  • masa kokosowa
  • biszkopt żółty
  • masa podstawowa
  • biszkopt pomarańczowy
  • masa podstawowa
  • biszkopt czerwony
  • masa śmietankowa na górę i boki. Cukierkami ozdabiamy posmarowane śmietaną boki tortu. U góry kładziemy opłatek i ozdabiamy kwiatkami smietankowymi robionymi szprycą w kolorze białym i różowym.



    SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)