wtorek, 6 maja 2014

Kapsalon



Kiedyś zobaczyłam ową nazwę u koleżanki w poście. Podpytałam, dostałam namiary mniej więcej jak zrobić potrawę. Wczoraj był mój debiut - przepyszny debiut na ciepłą kolację dla Męża. Szkoda tylko, że godzina nie była odpowiednia na kolację, bo po drugiej zmianie..ale czasem można sobie pozwolić ;) W każdym bądź razie mimo moich obaw danie robi się bardzo szybko, a zapach pysznego kebaba holenderskiego roznosi się po całym domu. Jedynym ale które sobie zarzucam to to iż nie przygotowałam się do robienia poprawnie owego kebabu i zamiast w tackach aluminiowych czy miseczkach musiałam zrobić w naczyniu żaroodpornym bo nic innego nie posiadałam, stąd zamiast poprawnie go jeść w osobnych naczyniach musieliśmy nakładać na talerz ;)



Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka + przyprawa gyros
  • 3 duże ziemniaki na frytki
  • pomidor
  • ogórek świerzy
  • ogórki kiszone
  • cebula czerwona
  • kukurydza
  • kapusta biała lub kapusta pekińska
  • ser żółty
  • sos czosnkowy ( 1 ząbek czosnku + majonez + jogurt naturalny + pieprz + bazylia + zioła prowansalskie )
  • do pieczenia tacki aluminiowe lub miseczki kamienne tak na jedną porcję ;)

    Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy frytki. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy przed 15 min, następnie dodajemy termoobieg i pieczemy kolejne 10 - 15min. ( jeśli są grubsze frytki trzeba potrzymać ok 20min, ale to polecam sprawdzać co jakiś czas ). Mięso oczyszczamy i kroimy w paseczki doprawiając przyprawą gyros - smażymy.  W tackach lub kamiennych miseczkach układamy na dnie upieczone frytki,a na to kładziemy upieczone mięso i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10min aż do rozpuszczenia sera. W między czasie kroimy warzywa w plastry, pomidora w półplastry, a kapustę szatkujemy. Przygotowujemy sos czosnkowy - czosnek gnieciemy w prasce do czosnku ( jeśli wolimy ostrzejszy sos dajemy ząbek czosnku więcej ) i dodajemy do niego jogurt naturalny i majonez w proporcji 4 łyżeczki jogurtu i 3 łyżeczki majonezu. Doprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem.
    Na podpieczony spód dajemy pokrojone warzywa i całość polewamy sosem czosnkowym.
    Polecam popijać zimniutką colą ;)


    SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)