poniedziałek, 3 marca 2014

Zalewajka zabielana


Aż się sama sobie dziwie, że tego przepisu nie dodałam wcześniej, twierdząc, że jednak to zrobiłam ;)
Ja lubię delikatne zupy, stąd zalewajka zabielana śmietaną bardzo mi pasuje :)


Składniki:
  • 3 białe kiełbasy
  • żurek 
  • pół szk śmietany słodkiej 30%
  • 2 łyżki mąki
  • majeranek, bulion, sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 3 ziemniaki



    Kiełbasę płuczemy i zalewamy wodą. Dodajemy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Dolewamy żurek - na oko, w zależności czy ktoś lubi kwaśniejszą zupę czy nie. Po dodaniu śmietany z dwoma łyżkami mąki ( polecam do śmietany z mąką pierw dodać trochę zupy i rozmieszać, powtarzając ową czynność 2-3 razy, co gwarantuje nam, że śmietana się nie oważy) zupa będzie łagodniejsza, więc potem spokojnie można dodać żurku, natomiast gdy po nam się za dużo wlało żurku wcześniej to dodajemy więcej śmietany poprostu :) Na koniec doprawiamy bulionem, majerankiem, solą i pieprzem.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)