Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- owoce sezonowe: truskawki, jagody, maliny lub dżem o dowolnym smaku (u mnie z czarnej porzeczki)
W większym naczyniu rozkruszyć drożdże i zasypać cukrem. Rozpuścić mieszając. Następnie dosypać łyżkę mąki , oraz ciepłe (lecz nie gorące!) mleko. Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić na ok. 15min w ciepłe miejsce. Po upłynięciu czasu przesiać resztę mąki, dodać jajka, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Wyrobić zwarte, odchodzące od ręki ciasto. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki, lecz nie za dużo by ciasto nie zrobiło się twarde, co by spowodowało "gumiaste" kluski w efekcie końcowym. Ciasto nakryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 40min). Podrośnięte ciasto dajemy na stolnicę, lekko rozciągamy i wykrawamy kółka szklanką. (W razie braku czasu można również `targać` po kawałku ciasta i rozciągnąć w ręce ;)). Na utworzone koła kładziemy owoce lub dżem i szczelnie sklejamy. Układamy na ściereczce i zostawiamy na ok 20min do podrośnięcia.
Kluski parujemy ok 15min np w parowarze lub garnku z nałożoną gazą/sitem i nakrytym miską. Układamy zlepieniem do dołu.
Polecam podawać z sosem owocowym, jogurtem lub śmietaną i cukrem :)
Sos owocowy:- 400g owoców świeżych lub mrożonych (truskawki, maliny, jagody)
- cukier puder wg uznania
- 500ml śmietany kremówki 36%
Owoce zmiksować. W osobnym naczyniu ubić śmietaną i osłodzić, dodać zmiksowane owoce i wszystko razem wymieszać.
W szybszej wersji : Owoce blendujemy, dodajemy cukier puder wg uznania a na koniec dolewamy śmietany też stopniowo :)
SMACZNEGO! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)