sobota, 23 listopada 2013

Babka marmurkowa







Jedna z moich ulubionych babek :) Na Święta Wielkanocne jest obowiązkiem. ;)



Składniki:
  • 4 duże jajka ( 5  małych )
  • 1 i 1/2 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml oleju
  • 2 łyżki kakao


    Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem na puszystą białą masę. Mąkę z proszkiem przesiewamy do osobnej miski i stopniowo dodajemy do ubitej masy. Ciągle miksując dolewamy pomału olej. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do formy więcej niż połowę masy, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Jasne ciasto polewamy ciastem ciemnym tworząc ` esy floresy `. Pieczemy ok. 40 min ( do suchego patyczka ) w temp. 180st.
    Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmujemy babkę na talerz i polewamy polewą.


    Składniki na polewę :
    • 1 czekolada najtańsza
    • 1 łyżka margaryny
    • 2 łyżki mleka

      Podane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto.


      SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)