Jedna z moich ulubionych babek :) Na Święta Wielkanocne jest obowiązkiem. ;)
Składniki:
- 4 duże jajka ( 5 małych )
- 1 i 1/2 szk mąki pszennej
- 1 szk cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml oleju
- 2 łyżki kakao
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem na puszystą białą masę. Mąkę z proszkiem przesiewamy do osobnej miski i stopniowo dodajemy do ubitej masy. Ciągle miksując dolewamy pomału olej. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do formy więcej niż połowę masy, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Jasne ciasto polewamy ciastem ciemnym tworząc ` esy floresy `. Pieczemy ok. 40 min ( do suchego patyczka ) w temp. 180st.
Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmujemy babkę na talerz i polewamy polewą.
Składniki na polewę :- 1 czekolada najtańsza
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki mleka
Podane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)