Składniki na ciasto : ( blacha 28 x 23 jeśli ktoś chce wyższe takie jak moje, lub niższe to blacha większa )
- 5 jajek
- 1 szk cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szk mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na piankę: - 4 białka
- 3/4 szk cukru
- 1 galaretka truskawkowa
Składniki na masę budyniową: - 0,5 l mleka
- masło
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
Ponadto: - czekolada mleczna ( dobrej jakości )
- puszka brzoskwiń
- czarna herbata do nasączenia
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier i cukier wanilinowy - miksujemy. Pojedynczo dodajemy żółtka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy do osobnej miski wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy ją do masy jajecznej ciągle miksując na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 180st. Ciasto po wystudzeniu odwracamy i nasączamy czarną herbatą.
Masa budyniowa: Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki w której rozmieszamy mąki wraz z żółtkami - nie może być grudek! Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami oraz kokosem. Gdy mleko będzie się gotować, wlewamy żółtka z mąkami i energicznie mieszamy do zgęstnienia budyniu. Studzimy go. Zimny budyń ucieramy wraz z miękkim masłem.
Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1.5 szk wody. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dobrze miksujemy. Zimną lecz nie tężejącą galaretkę dodajemy do pianki z białek i miksujemy, dajemy na ok 20 min do lodówki by się zsiadła i ładnie dała się rozprowadzić na cieście.
Schemat: - ciasto ciemne
- krem budyniowy
- pokrojone w kostkę brzoskwinie
- pianka truskawkowa
- starta czekolada
Ciasto przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)