Gołąbki z przepisu mojej Babci..smak dzieciństwa którego nie lubiłam ;)
Składniki ( na dwa duże garnki gołąbków )
- 3 szk ryżu ( nie ugotowanego )
- 1,7 kg łopatki
- sól, pieprz
- 2 duże główki kapusty
- margaryna
- wegeta
- SOS : woda + koncentrat pomidorowy + bulion w płynie
Ryż gotujemy na sypko. Studzimy. Mięso mielimy i dodajemy do wcześniej ugotowanego ryżu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Ostawiamy.
Główkę kapusty lekko nacinamy przy głębiu w celu lepszego obierania z liści. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej całą główkę kapusty. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty które zdążyły zmięknąć i tak aż do końca. Z większych liści ścinamy nieco nerw. Nakładamy farsz na środek i zwijamy gołąbki - pierw zwijamy boki a potem tworzymy roladki, tak by nam się nie rozwinęły podczas gotowania.
Po przygotowaniu gołąbków nadszedł czas na ich gotowanie. W tym celu w dużym garnku na dnie kładziemy kilka liści kapusty by nasze gołąbki się nie przypaliły a na liście dajemy pokrojoną w plasterki margarynę ( kilka plastrów ). Układamy gołąbki dosyć ciasno, zawijaniem w dół i posypujemy dosyć obficie wegetą.
Przygotowujemy w osobnym garnku sos pomidorowy : Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion w płynie. Koncentratu dajemy wg uznania, ja osobiście nie lubię kwaśnego sosu.
Przygotowany sos wlewamy do gołąbków tak by je pokryło. Gotujemy ok 1,5 godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)