I stało się..zapomniałam kupić pieczarek mimo, że wyliczałam kilka razy, że mam wszystko do pulpetów w sosie pieczarkowym. Pozostało mi kombinowanie w jaki sposób zrobić pyszny sos mając w domu śmietanę słodką. Kombinowanie się opłacało. Sos wyszedł przepyszny i nawet nasz Kochany Niejadek zjadł aż 3 pulpety stwierdzając, że są PYSZNE :D
Składniki na pulpety:
- mięso mielone np. z łopatki ok 25 dag
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- rozmoczony kawałek bułki
- pieprz, sól
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki na sos: - woda + wegeta lub kostka rosołowa
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz
- śmietana 30% + łyżeczka mąki pszennej
Mięso na pulpety mielimy w maszynce wraz z rozmoczoną bułką oraz cebulą. Dodajemy jajko i doprawiamy - mieszamy. W razie gdyby mięso było bardzo luźne dodajemy bułki tartej. Formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej - smażymy na rumiano. Odkładamy na talerz.
W garnku gotujemy wodę ok 400 - 500 ml wraz z wegetą sypniętą na oko ;) Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Przekładamy pulpety do gotującego się rosołu i wlewamy tłuszcz na którym smażyliśmy pulpety. Patelnię opłukujemy odrobiną wrzątku i również wlewamy do pulpetów. Gotujemy całość ok 20 - 30 min. Po tym czasie wyjmujemy pulpety na talerz i tworzymy sos, w tym celu w ok pół szklanki śmietany słodkiej rozpuszczamy mąkę i dodajemy kilka łyżek wywaru w celu zaprawienia śmietany by nam się nie oważyła w sosie. Mieszamy aż do pozbycia się grudek. Tak zaprawioną śmietanę wlewamy do wywaru. Doprawiamy wg uznania. Przekładamy z powrotem pulpety i gotujemy ok 15min na wolnym ogniu.
Pulpety nadają się do wekowania.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)