wtorek, 6 maja 2014

Pulpety w białym sosie


I stało się..zapomniałam kupić pieczarek mimo, że wyliczałam kilka razy, że mam wszystko do pulpetów w sosie pieczarkowym. Pozostało mi kombinowanie w jaki sposób zrobić pyszny sos mając w domu śmietanę słodką. Kombinowanie się opłacało. Sos wyszedł przepyszny i nawet nasz Kochany Niejadek zjadł aż 3 pulpety stwierdzając, że są PYSZNE :D

Składniki na pulpety:
  • mięso mielone np. z łopatki ok 25 dag
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • rozmoczony kawałek bułki
  • pieprz, sól
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

    Składniki na sos:
  • woda + wegeta lub kostka rosołowa
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • śmietana 30% + łyżeczka mąki pszennej


    Mięso na pulpety mielimy w maszynce wraz z rozmoczoną bułką oraz cebulą. Dodajemy jajko i doprawiamy - mieszamy. W razie gdyby mięso było bardzo luźne dodajemy bułki tartej. Formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej - smażymy na rumiano. Odkładamy na talerz.
    W garnku gotujemy wodę ok 400 - 500 ml wraz z wegetą sypniętą na oko ;) Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Przekładamy pulpety do gotującego się rosołu i wlewamy tłuszcz na którym smażyliśmy pulpety. Patelnię opłukujemy odrobiną wrzątku i również wlewamy do pulpetów. Gotujemy całość ok 20 - 30 min. Po tym czasie wyjmujemy pulpety na talerz i tworzymy sos, w tym celu w ok pół szklanki śmietany słodkiej rozpuszczamy mąkę i dodajemy kilka łyżek wywaru w celu zaprawienia śmietany by nam się nie oważyła w sosie. Mieszamy aż do pozbycia się grudek. Tak zaprawioną śmietanę wlewamy do wywaru. Doprawiamy wg uznania. Przekładamy z powrotem pulpety i gotujemy ok 15min na wolnym ogniu.
    Pulpety nadają się do wekowania.


    SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)