wtorek, 6 maja 2014

Naleśniki z frużeliną truskawkową



Składniki na naleśniki: 
  • 2 szk mąki
  • 1 szk mleka
  • 1 1/4 szk wody mineralnej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

    Składniki na frużelinę truskawkową:
  • 250 g truskawek ( mogą być mrożone )
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody ( ja dałam trochę więcej wody )


    Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy bez tłuszczu na patelni do naleśników.

    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Owoce na frużelinę rozmrażamy ( ja w tym celu użyłam mikrofali, gdyż miałam mało czasu bo pomysł powstał w chwilę ;) ) a następnie przekładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru - stworzy się sporo soczku. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz mąkę rozpuszczoną w wodzie, mieszamy i gotujemy. Na koniec zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i z powrotem dajemy na ogień, ale nie gotujemy! a jedynie do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzamy.


    SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)