Składniki na naleśniki:
- 2 szk mąki
- 1 szk mleka
- 1 1/4 szk wody mineralnej
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na frużelinę truskawkową: - 250 g truskawek ( mogą być mrożone )
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody ( ja dałam trochę więcej wody )
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy bez tłuszczu na patelni do naleśników.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Owoce na frużelinę rozmrażamy ( ja w tym celu użyłam mikrofali, gdyż miałam mało czasu bo pomysł powstał w chwilę ;) ) a następnie przekładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru - stworzy się sporo soczku. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz mąkę rozpuszczoną w wodzie, mieszamy i gotujemy. Na koniec zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i z powrotem dajemy na ogień, ale nie gotujemy! a jedynie do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzamy.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)