Na babki mnie wzięło tak przed Wielkanocą ;) Nowy smak owszem, ale wykonanie nieco dłuższe niż tradycyjnej babki :)
Składniki:
- 2 szk mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g masła
- 1 szk cukru
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki olejku waniliowego
- pół szklanki mleka
-
120 g gorzkiej czekoladyMasło z cukrem ucieramy mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Ciągle miksując pojedynczo dodajemy jajka. Dodajemy olejek waniliowy.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ( przesianą z proszkiem i solą ) na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką.Formę - keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Wykładamy do formy na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem robimy w cieście zygzaki.Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut lub do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)