poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka waniliowo - czekoladowa


Na babki mnie wzięło tak przed Wielkanocą ;) Nowy smak owszem, ale wykonanie nieco dłuższe niż tradycyjnej babki :)

Składniki:
  • 2 szk mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szk cukru
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki olejku waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady


    Masło z cukrem ucieramy mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Ciągle miksując pojedynczo dodajemy jajka. Dodajemy olejek waniliowy.
    Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ( przesianą z proszkiem i solą ) na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką.
    Formę - keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Wykładamy do formy na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem robimy w cieście zygzaki.
    Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut lub do tzw. suchego patyczka.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)