Idealnie mokra babka z przepisu Babci mojego Męża :)
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szk mąki pszennej
- 1/2 szk mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna ( polecam z Biedronki )
- 1 szk cukru
- cukier wanilinowy
- aromat cytrynowy
- skórka kandyzowana z cytryny ( ja robiłam bez bo nie lubimy )
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Topimy margarynę i gorącą wlewamy pomału do ciasta ciągle ubijając. Formę keksówkę lub formę do babki smarujemy margaryną i posypujemy dokładnie bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy przez ok 45 min ( do suchego patyczka ) w temp 180st. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)