poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka cytrynowa





Idealnie mokra babka z przepisu Babci mojego Męża :)



Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szk mąki pszennej
  • 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna  ( polecam z Biedronki ) 
  • 1 szk cukru
  • cukier wanilinowy
  • aromat cytrynowy
  • skórka kandyzowana z cytryny ( ja robiłam bez bo nie lubimy )


    Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Topimy margarynę i gorącą wlewamy pomału do ciasta ciągle ubijając. Formę keksówkę lub formę do babki smarujemy margaryną i posypujemy dokładnie bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy przez ok 45 min ( do suchego patyczka ) w temp 180st. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)