niedziela, 23 marca 2014

Drożdżowe rogaliki z twarożkiem





Przeglądając blog p.Doroty z Moje Wypieki natchnęłam się na smakowicie wyglądające rogaliki, a że w domu zostało nam drożdży po ostatnich szaleństwach z kluskami na parze tak z nudów zrobiłyśmy :) Ponadto jak już kiedyś wspomniałam ja uwielbiam prace z ciastem drożdżowym :) I wbrew pozorom ono wcale nie jest tak trudne jak nie którzy myślą ;)
Zapach niesamowity, smak jeszcze lepszy ;) Wyszły nam bardzo puszyste i mięciutkie :) Madzia jest zachwycona, choć dla niej powstała wersja z nutellą ;)



Składniki:

  • 560 g mąki pszennej + do podsypania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru - 5 łyżek stołowych
  • pół łyżeczki soli

    Twarożek :
    • 400 g twarogu w kostce
    • 2 żółtka
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
      Ser rozdrabniamy widelcem i łączymy z cukrem oraz żółtkami.

      Ponadto
    • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania przed pieczeniem
    • cukier puder do dekoracji po upieczeniu


      Z drożdży, cukru, mleka i 3 łyżek mąki tworzymy zaczyn. W tym celu drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i rozpowadzamy do rozpuszczenia. Dolewamy ciepłe lecz nie gorące mleko i przesiewamy 3 łyżki mąki - łączymy do rozprowadzenia grudek i nakrywamy ścierką na ok. 15 min do podrośnięcia.
      Dodajemy resztę składników i zagniatamy zwarte lecz nie klejące ciasto. Mąkę dodatkową dosypujemy ostrożnie i po trochu! Dla laików polecam ręce posypywać mąką i pocierać jedna o drugą w celu pozbycia się ciasta z dłoni. Dosypujemy dodatkową mąkę, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk. ja dosypałam na oko ok 1 - 1.5 szklanki.
      Odstawiamy do minimum podwojenia objętości.
      Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy. Dzielimy na 4 części i wałkujemy koła. Dzielimy na trójkąty tak jakbyśmy dzielili tort na kawałki. Na szerszą część trójkąta dajemy 1 łyżeczką przygotowanego twarożku i zwijamy od dłuższego do krótszego boku, dając cienki koniec pod spód by nam się nie rozwijały rogaliki. Formujemy kształt i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia. przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem z jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w temp 190st. - na rumiano.
      Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


      SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)