Mój debiut o całkowicie innym smaku niż ciasta do tej pory :) Delikatny posmak banana oraz gorzkiej czekolady nadaje mu wyjątkowego posmaku :) Jeśli macie stare już ciemne banany to polecam zrobienie tego ciasta :) Przygotowanie przypomina tworzenie muffinek, stąd można spokojnie wyłożyć ciasto do papilotek i formy do muffinek robiąc podzielne porcje ;)
Składniki suche:
- 180g mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 160g cukru
- 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
- 100 ml oleju
- 1 całe jajko + 2 żółtka ( 2 białka ubijamy osobno )
- 50 ml mleka
- 2 dojrzałe banany
Składniki suche dajemy do miski i razem mieszamy. Czekoladę kroimy a małą kostkę.
Składniki mokre dajemy do osobnej miski. Banany rozgniatamy widelcem. Wszystko razem miksujemy.
2 białka pozostałe ubijamy na sztywną pianę.
Do składników suchych dodajemy składniki mokre i miksujemy wolno tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy!.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Pieczemy w temp 180st przez ok 55-60 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)