sobota, 15 marca 2014

Ciasto czekoladowo - bananowe



Mój debiut o całkowicie innym smaku niż ciasta do tej pory :) Delikatny posmak banana oraz gorzkiej czekolady nadaje mu wyjątkowego posmaku :) Jeśli macie stare już ciemne banany to polecam zrobienie tego ciasta :) Przygotowanie przypomina tworzenie muffinek, stąd można spokojnie wyłożyć ciasto do papilotek i formy do muffinek robiąc podzielne porcje ;)


Składniki suche:
  • 180g mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 160g cukru
  • 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Składniki mokre: 
  • 100 ml oleju
  • 1 całe jajko + 2 żółtka  ( 2 białka ubijamy osobno )
  • 50 ml mleka
  • 2 dojrzałe banany

    Składniki suche dajemy do miski i razem mieszamy. Czekoladę kroimy a małą kostkę.
    Składniki mokre dajemy do osobnej miski. Banany rozgniatamy widelcem. Wszystko razem miksujemy.
    2 białka pozostałe ubijamy na sztywną pianę.
    Do składników suchych dodajemy składniki mokre i miksujemy wolno tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy!.
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
    Pieczemy w temp 180st przez ok 55-60 min.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)