Nieraz nie ogarniam moich zachcianek :) Takim oto sposobem powstała chałka drożdżowa z musem jabłkowym, rodzynkami i cynamonem...wyjątkowy smak jakiego nie znałam ;)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g masła - roztopionego i ostudzonego lub lekko ciepłego
- mus jabłkowy ( jabłka prażone )- jeden słoik
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
Tworzymy zaczyn - w tym celu drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy 1 kopiatą łyżkę mąki pszennej - mieszamy do pozbycia się grudek. Nakrywamy ściereczką na ok 15min. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Zostawiamy na ok 1.5h do wyrośnięcia.
Po upłynięciu czasu, ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy i smarujemy mieszanką powideł z rodzynkami i cynamonem. Zwijamy tworząc rulon. Z przygotowanych trzech rulonów pleciemy warkocz. Odstawiamy do wyrośnięcia ok 30min.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 40min. w temp 180st.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)