czwartek, 27 marca 2014

Chałka z musem jabłkowym i rodzynkami





Nieraz nie ogarniam moich zachcianek :) Takim oto sposobem powstała chałka drożdżowa z musem jabłkowym, rodzynkami i cynamonem...wyjątkowy smak jakiego nie znałam ;)


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g masła - roztopionego i ostudzonego lub lekko ciepłego
  • mus jabłkowy ( jabłka prażone )- jeden słoik
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu

    Tworzymy zaczyn - w tym celu drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy 1 kopiatą łyżkę mąki pszennej - mieszamy do pozbycia się grudek. Nakrywamy ściereczką na ok 15min. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Zostawiamy na ok 1.5h do wyrośnięcia.
    Po upłynięciu czasu, ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy i smarujemy mieszanką powideł z rodzynkami i cynamonem. Zwijamy tworząc rulon. Z przygotowanych trzech rulonów pleciemy warkocz. Odstawiamy do wyrośnięcia ok 30min.
    Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 40min. w temp 180st.

    SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)