piątek, 28 marca 2014

Chałka drożdżowa



Uwielbiam z masełkiem i dżemikiem truskawkowym..mmm...

Składniki na dwie sztuki :)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka - nie gorącego!
  • 90 g cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 800 g mąki + 200 g około do podsypania
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 jajko + 1 łyżeczka wody do posmarowania


    Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłą wodą oraz mlekiem. Kiedy się rozpuszczą dodajemy sól i cukier, mieszamy dodając jajka oraz masło, na końcu dajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypujemy mąką aż do momentu gdy ciasto będzie nam odchodzić od rąk. Ciasto zostawiamy na ok 2h aż do wyrośnięcia. W tym czasie trzeba dwa razy ciasto `odgazować` czyli wbić w nie pięść. Po upłynięciu czasu dzielimy ciasto na dwie części. Każdą część dzielimy na 3 części z których zaplatamy warkocz. Ciasto piecemy w formach wyłożonych papierem do pieczenia. Zapleciony warkocz zostawiamy ok 30-40min do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżeczką wody. Pieczemy 40min w temp 180st.




    SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)