poniedziałek, 3 marca 2014

Bigos


Mój udany debiut :) Na swojskiej kapuście stąd przebija marchewka która była kiszona wraz z kapustą :) Bigos idealnie nadaje się do zamrożenia np w woreczkach lub pojemnikach plastikowych jak i również do zawekowania w słoikach

Składniki:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • ok 30 dag mięsa np.schab, łopatka
  • 1 duża pętelka kiełbasy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy ok. 4 łyżeczek
  • sól, pieprz, bulion w płynie, wegeta
  • mąka + margaryna na zasmażkę

    Kapustę przekładamy do garnka i płuczemy ok. dwóch razy jeśli jest bardzo kwaśna kapusta. Zalewamy kapustę wodą aż do jej zakrycia. Gotujemy - gdy zacznie bulgotać, odcedzamy wodę i zalewamy ostatecznie wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy. Między czasie kroimy mięso oraz kiełbasę w większą kostkę, następnie przesmażamy aż do zarumienienia. Odrazu dorzucamy do gotującej się kapusty. Doprawiamy wegetą i bulionem, cały czas gotując. Gotowanie bigosu w takiej ilości zajmuje ok kilku godzin, aż do miękkiej kapusty. Na koniec doprawiamy 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, dodajemy 2 łyżki zasmażki oraz solimy i pieprzymy.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)