Mój udany debiut :) Na swojskiej kapuście stąd przebija marchewka która była kiszona wraz z kapustą :) Bigos idealnie nadaje się do zamrożenia np w woreczkach lub pojemnikach plastikowych jak i również do zawekowania w słoikach
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- ok 30 dag mięsa np.schab, łopatka
- 1 duża pętelka kiełbasy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy ok. 4 łyżeczek
- sól, pieprz, bulion w płynie, wegeta
- mąka + margaryna na zasmażkę
Kapustę przekładamy do garnka i płuczemy ok. dwóch razy jeśli jest bardzo kwaśna kapusta. Zalewamy kapustę wodą aż do jej zakrycia. Gotujemy - gdy zacznie bulgotać, odcedzamy wodę i zalewamy ostatecznie wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy. Między czasie kroimy mięso oraz kiełbasę w większą kostkę, następnie przesmażamy aż do zarumienienia. Odrazu dorzucamy do gotującej się kapusty. Doprawiamy wegetą i bulionem, cały czas gotując. Gotowanie bigosu w takiej ilości zajmuje ok kilku godzin, aż do miękkiej kapusty. Na koniec doprawiamy 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, dodajemy 2 łyżki zasmażki oraz solimy i pieprzymy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)