wtorek, 18 lutego 2014

Babka ucierana


Babka wychodzi bardzo gęsta :) ale po upieczeniu jest puszysta :)

Składniki:
  • 5 dużych jaj
  • 225 g cukru ( ja polecam dać niecałe 200g gdyż dla mnie była za słodka )
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 170 g mąki ziemniacznaej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

    Mąki z proszkiem przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Miękką margarynę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy żółtka połączą się z margaryną dodajemy stopniowo po łyżce mąki z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy 1/3 białek do ciasta i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą część białek i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dajemy do formy z kominem (!) i wstawiamy do nagrzanego do 175st piekarnika. Pieczemy ok 50-55 min, aż do suchego patyczka.
    Ostygniętą babkę lukrujemy lub posypujemy pudrem.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)