poniedziałek, 7 października 2013

Duffinki







Duffinki, idealne gdy zostaną nam ziemniaki z dnia poprzedniego ( lecz nie koniecznie ), przy nich nic się nie zmarnuje :) Inna alternatywa gotowanych ziemniaków do obiadu


Składniki :
  • ok 400 g ugotowanych ziemniaków ( u mnie zazwyczaj na oko ilość )
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • przyprawy wg gustu ( u mnie: tymianek, słodka papryka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia )
  • bułka tarta, olej do głębokiego smażenia


    Ziemniaki osolone ugotować. ( Jeśli zostaną nam ziemniaki dnia poprzedniego przechowywać je w lodówce ). Po odcedzeniu wystudzić. Ziemniaki mocno gnieciemy, lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Zagniatamy wszystko razem w jednolite ciasto, z którego formujemy wałeczki. Obtaczamy je w bułce tartej i wrzucamy na głęboki olej. Smażymy na złoty kolor.
    Uwaga! Nie radzę przebijać widelcem duffinek podczas smażenia, grozi ... wybuchem ;) mój Mąż testował - skończyło się zachlapaną kuchnią, włącznie ze ścianami ;))




    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)