Duffinki, idealne gdy zostaną nam ziemniaki z dnia poprzedniego ( lecz nie koniecznie ), przy nich nic się nie zmarnuje :) Inna alternatywa gotowanych ziemniaków do obiadu
Składniki :
- ok 400 g ugotowanych ziemniaków ( u mnie zazwyczaj na oko ilość )
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
- przyprawy wg gustu ( u mnie: tymianek, słodka papryka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia )
- bułka tarta, olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki osolone ugotować. ( Jeśli zostaną nam ziemniaki dnia poprzedniego przechowywać je w lodówce ). Po odcedzeniu wystudzić. Ziemniaki mocno gnieciemy, lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Zagniatamy wszystko razem w jednolite ciasto, z którego formujemy wałeczki. Obtaczamy je w bułce tartej i wrzucamy na głęboki olej. Smażymy na złoty kolor.
Uwaga! Nie radzę przebijać widelcem duffinek podczas smażenia, grozi ... wybuchem ;) mój Mąż testował - skończyło się zachlapaną kuchnią, włącznie ze ścianami ;))
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)