Ja robię na filetach, natomiast jak najbardziej można użyć skrzydełek :) Uwielbiam z ziemniakami i kalafiorem :)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- olej do głębokiego smażenia
- przyprawy: szczypta chili, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól
- mąka
- jajko + mleko
- bułka tarta
Filety / skrzydełka myjemy i oczyszczamy. Filety kroimy w większą kostkę. Skrzydełka w całości dajemy do miski. Zalewamy odrobiną oleju i dosypujemy przyprawy. Mieszamy i dajemy do lodówki na 2h. Po upłynięciu czasu szykujemy trzy talerzyki : na jednym szykujemy mąkę, na drugim jajko roztrzepane z 3 łyżkami mleka, a na trzecim bułkę tartą. W takiej oto kolejności maczamy skrzydełka lub filety. Obtoczone w bułce tartej wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy na rumiano.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)