Moja przed Wigilijna fantazja ;) Pierwszy raz robiłam i polecam jak najbardziej :) Typowo Wigilijne pierożki na słodko jak dla mnie :)
Składniki na ciasto:
- 2 szk mąki
- 3/4 szk chłodnej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz: - 10 dag maku
- 1 szk mleka
- po łyżce : masła, miodu, cukru, rodzynek
- 4 łyżki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 1 żółtko
Ciasto zarabiamy i nakrywamy szmatką na 15min.
Mak płuczemy aż do oczyszczenia i zalewamy ciepłą wodą. Zamieszać by odsączyć nieczystości ( nie przejmujmy się jeśli przy odsączaniu poleci nam trochę maku, to tylko są nieczystości! Czysty zbity mak pozostanie na dnie w garnku! ). Do czystego już maku dodajemy mleko i gotujemy przez 30min na bardzo małym ogniu! Odcedzamy ( znów może polecieć maku trochę ). Studzimy na 3krotnie mielimy. Dodajemy roztopione masło, cukier, sparzone wcześniej rodzynki i drobno posiekane orzechy. Na koniec dodajemy żółtko.
Ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy szklanką koła i na środek każdego dajemy odrobinę farszu. Składamy i robimy falbankę palcami bądź widelcem. Mi bardziej podoba się falbana robiona palcami - w tym celu bierzemy ciasto między kciuk a palec wskazujący i dociskamy do siebie co kawałek. Za to mój Mąż woli robić widelcem zagniecenia :) Jak komu wygodniej.
Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 3min od wypłynięcia na wierch. Pierogi idealnie nadają się do zamrożenia. Sposób mrożenia opisałam w Pierogach z mięsem, kapustą i grzybami. http://my-kitchen-my-world.blogspot.com/2014/02/pierogi-z-kapusta-miesem-i-grzybami.html
Polecam podawać ze śmietaną i opcjonalnie z odrobiną cukru.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)