Z racji karnawału i Walentynek postanowiłyśmy z Córcią zrobić pączki w kształcie serca :) Ja jeszcze osobiście takich nie widziałam ;)
Składniki : ( ok. 50 pączków )
- 1 kg mąki ( + 0,5 kg do podsypania )
- 1 szk cukru
- 1 szk całych jajek ( ok.5-6 sztuk)
- 200 g margaryny
- 2 szk mleka
- 100 g drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju do smażenia
- nutella, marmolada bądź coś do nadziania
Polewa: - biała czekolada
- odrobina barwnika w kolorze czerwonym
- kokos
- odrobina mleka
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite jajka, mleko, tłuszcz roztopiony i sól. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłego, ale nie gorącego mleka. Na koniec dajemy spirytus i wyrabiamy dalej. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Następnie partiami wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy kształty - w naszym przypadku były to serca, ale w wakacje robiłam z tego przepisu tradycyjne okrągłe pączki i do wykrawania użyłam szklanki :) . Wykrawamy dwa identyczne kształty, na środku jednego kładziemy nutellę bądź marmoladę tworząc nadzienie i nakrywamy drugim. Mocno zlepiamy brzegi. Drugim sposobem wykrawania jest zrobienie dwóch kształtów większą foremką/ szklanką. Złączenie ich razem po wcześniejszym nadzianiu i foremką mniejszą ponownie wykroić kształt. Gotowe pączki odkładamy pod przykrycie do napuchnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pierw górną stronę, a następnie dolną. Odkładamy na talerze wyłożone papierem, by pochlonąc nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy pudrem lub polewamy czekoladą.
My zrobiłyśmy czerwoną polewę i posypałyśmy kokosem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podlewając odrobiną mleka. Po rozpuszczeniu dodajemy barwnik czerwony. Polewamy pączki i posypujemy kokosem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)