wtorek, 18 lutego 2014

Walentynkowe pączki tradycyjne




Z racji karnawału i Walentynek postanowiłyśmy z Córcią zrobić pączki w kształcie serca :) Ja jeszcze osobiście takich nie widziałam ;)


Składniki : ( ok. 50 pączków )
  • 1 kg mąki ( + 0,5 kg do podsypania )
  • 1 szk cukru
  • 1 szk całych jajek ( ok.5-6 sztuk)
  • 200 g margaryny
  • 2 szk mleka
  • 100 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju do smażenia
  • nutella, marmolada bądź coś do nadziania

    Polewa:
  • biała czekolada
  • odrobina barwnika w kolorze czerwonym
  • kokos
  • odrobina mleka


    Jajka ubijamy z cukrem na parze. Mąkę przesiewamy, dodajemy ubite jajka, mleko, tłuszcz roztopiony i sól. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłego, ale nie gorącego mleka. Na koniec dajemy spirytus i wyrabiamy dalej. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Następnie partiami wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy kształty - w naszym przypadku były to serca, ale w wakacje robiłam z tego przepisu tradycyjne okrągłe pączki i do wykrawania użyłam szklanki :) . Wykrawamy dwa identyczne kształty, na środku jednego kładziemy nutellę bądź marmoladę tworząc nadzienie i nakrywamy drugim. Mocno zlepiamy brzegi. Drugim sposobem wykrawania jest zrobienie dwóch kształtów większą foremką/ szklanką. Złączenie ich razem po wcześniejszym nadzianiu i foremką mniejszą ponownie wykroić kształt. Gotowe pączki odkładamy pod przykrycie do napuchnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pierw górną stronę, a następnie dolną. Odkładamy na talerze wyłożone papierem, by pochlonąc nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy pudrem lub polewamy czekoladą.
    My zrobiłyśmy czerwoną polewę i posypałyśmy kokosem.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podlewając odrobiną mleka. Po rozpuszczeniu dodajemy barwnik czerwony. Polewamy pączki i posypujemy kokosem.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)