poniedziałek, 25 listopada 2013

Muffinki z kawałkami czekolady


Szybkie i mega proste, a dużo zdrowsze niż kupne ;) Co ważne nie potrzebujemy do nich miksera, a najfajniejsze w nich jest to, że mogą być z różnymi dodatkami. Dziś akurat robiłam jasne z kawałkami czekolady. Jedynym mankamentem jest to, że trzeba przestrzegać proporcji ;)

Składniki suche:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 6 - 7 kostek czekolady ( mogą być również wiórki kokosowe czy małe kostki jakichkolwiek owoców )
  • 2 łyżki kakao ( jeśli chcemy ciemne )

    Składniki mokre:
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko

    Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, w drugiej za to mieszamy składniki mokre, które wlewamy do składników suchych i łyżką delikatnie mieszamy całość, aż do połączenia składników. Najważniejsze, by rozmieszać dokładnie mąkę, a czym więcej grudek nam pozostanie tym muffinka będzie lepsza ;) Następnie blachę do muffinek wykładamy papilotkami, które uzupełniamy do 3/4 pojemności. Pieczemy przez ok 18 - 20 min w temp 180st. Wyznacznikiem dla mnie zawsze jest wyrośnięta muffinka z rumianą skórką ;) W zależności od wielkości papilotek wychodzi nam liczba muffinek, ja robię w największych z Ikea i podany przepis wystarcza mi na 12 babeczek. Na koniec możemy je udekorować kremem, lukrem, pudrem czy polewą z czekolady - jednym słowem czego dusza zapragnie ;)


    SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Jak długo trzeba je piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę ok 18- 20 min w temp 180st.Kiedyś piekłam w piekarniku przenośnym to były gotowe po 15min. Wszystko zależy od piekarnika. Natomiast wyznacznikiem zawsze dla mnie jest stopień wypieczenia. Jeśli są ładnie wyrośnięte i rumiane to oznaka, że trzeba je wyjmować :) Dla pewności można sprawdzić patyczkiem / zapałką czy ciasto się nie klei ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad ;)