poniedziałek, 25 listopada 2013

Ziemniaczane krokiety z szynką




Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • cebula
  • szynka
  • mleko
  • bułka tarta
  • majeranek, pieprz, sól


    Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy ze skórki i ubijamy na gładko. Dodajemy jajko, sól i mąkę ( tak na oko i potem dosypujemy by masa była gładka i nie kleiła się do rąk ). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę ( w oryginale nie było przesmażania, ja za to polecam lekko ją zrumienić ). Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z podsmażoną cebulą. Dodajemy białko z jednego jajka, pieprz i majeranek - mieszamy farsz. Ciasto wałkujemy na płat o grubości ok 0,5cm podsypując mąką by nam się nie przyklejało. Wycinamy kwadraty, na które kładziemy trochę farszu i zwijamy w krokiety. Krawędzie ciasta można posmarować woda do lepszego zaklejenia. Mleko łączymy z żółtkiem oraz całym jajkiem, dodajemy mąkę ( ok 2 łyżek ), solimy i ubijamy gładkie ciasto. Zanurzamy w nim sporządzone krokiety, a następnie panierujemy w bułce. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)