Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 3 jajka
- mąka pszenna
- cebula
- szynka
- mleko
- bułka tarta
- majeranek, pieprz, sól
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy ze skórki i ubijamy na gładko. Dodajemy jajko, sól i mąkę ( tak na oko i potem dosypujemy by masa była gładka i nie kleiła się do rąk ). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę ( w oryginale nie było przesmażania, ja za to polecam lekko ją zrumienić ). Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z podsmażoną cebulą. Dodajemy białko z jednego jajka, pieprz i majeranek - mieszamy farsz. Ciasto wałkujemy na płat o grubości ok 0,5cm podsypując mąką by nam się nie przyklejało. Wycinamy kwadraty, na które kładziemy trochę farszu i zwijamy w krokiety. Krawędzie ciasta można posmarować woda do lepszego zaklejenia. Mleko łączymy z żółtkiem oraz całym jajkiem, dodajemy mąkę ( ok 2 łyżek ), solimy i ubijamy gładkie ciasto. Zanurzamy w nim sporządzone krokiety, a następnie panierujemy w bułce. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)