niedziela, 3 listopada 2013

Cannelloni z mięsem mielonym





Składniki:
  • 750 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • opakowanie makaronu Cannelloni
  • masło lub margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 300 - 400 g sera żółtego
  • przyprawy : sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, czosnek granulowany

    Składniki na Sos beszamelowy :
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok szklanki zimnego mleka
  • pieprz, sól


    Cebulę wraz z czosnkiem obieramy i siekamy. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Wszystko razem podsmażamy ok 15 - 20 min. Doprawiamy do smaku ( ja lubię ostry i wyraźny smak ) oraz dodajemy koncentrat pomidorowy ( ja dałam ok 3 łyżek czubatych ).
    W między czasie przez 2 min obgotowuje rurki cannelloni tak na wszelki wypadek, gdyż kiedyś miałam sytuację, że w jednym miejscu makaron lasagne ( niby gotowy ) pozostał twardy, od tamtej pory dokładam sobie pracy obgotowując i lasagne i rurki cannelloni.Przygotowujemy sos beszamelowy : W garnuszku na małym ogniu roztapiamy margarynę lub masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, całość powoli zalewamy zimnym mlekiem i szybko oraz dokładnie mieszamy do pozbycia się grudek. Doprawiamy do smaku.
    Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną lub masłem. Obgotowane i wystudzone rurki cannelloni nadziewamy małą łyżeczką w myśl zasady ` ile rura przyjmie ;) `. Układamy je w naczyniu żaroodpornym blisko siebie. U mnie wychodzą dwie warstwy jedna na drugiej. Ułożone rurki polewam sosem beszamelowym oraz rozrobionymi z wodą 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym. Zapiekamy przez ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Mi oczywiście najbardziej smakuje na drugi dzień ;)


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)