niedziela, 13 października 2013

Jabłecznik z budyniem



Coś dla fanów ciast z jabłkami. Zawsze jakaś odmiana tradycyjnej szarlotki. Idealna na jesienny dodatek do kawy ;)

Składniki:
  • 3,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru
  • margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3 szk mleka
  • 1 kg jabłek


    Z mąki, cukru, margaryny, proszku, jajek i śmietany zagniatamy jednolite ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę ( do kruchych ciast nie obsypujemy niczym blachy, ponieważ ciasto będzie odchodzić od formy co uniemożliwi równomierne rozłożenie ). Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, odsączamy nadmiar soku i wykładamy jabłka na wcześniej wyłożone ciasto. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu na 3 szklankach mleka. Gorący wylewamy na wyłożone jabłka i czekamy do ostygnięcia. Drugą część ciasta wałkujemy i rozkładamy na zimnym budyniu. Pieczemy ok 40 min w temp 200st.


    SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)