wtorek, 29 października 2013

Buraczki zasmażane



Moim zdaniem buraczki pasują najlepiej do niedzielnego obiadu i sosu ;) Można zrobić w dwóch wariantach smakowych : na ostro i na słodko. Ja wolę tą drugą wersję :)


Składniki : ( wersja I - na słodko )
  • 3-4 buraczki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 1 łyżeczka cukru

    Składniki : ( wersja II - na ostro )
    •  3-4 buraczki
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    • pieprz, sól


      Buraczki myjemy i odcinamy tylko górną część. Gotujemy. Gdy będą już miękkie odcedzamy. Czekamy aż troszkę przestygną, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. W zależności od upodobań można zetrzeć na `ciapkę` czyli na drobnych oczkach lub na grubych ( Ja tarłam na grubych ). Dodajemy resztę składników w zależności od wybranej wersji :). Podajemy na zimno lub na ciepło.


      SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)