Moim zdaniem buraczki pasują najlepiej do niedzielnego obiadu i sosu ;) Można zrobić w dwóch wariantach smakowych : na ostro i na słodko. Ja wolę tą drugą wersję :)
Składniki : ( wersja I - na słodko )
- 3-4 buraczki
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
- 1 łyżeczka cukru
Składniki : ( wersja II - na ostro )
- 3-4 buraczki
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- pieprz, sól
Buraczki myjemy i odcinamy tylko górną część. Gotujemy. Gdy będą już miękkie odcedzamy. Czekamy aż troszkę przestygną, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. W zależności od upodobań można zetrzeć na `ciapkę` czyli na drobnych oczkach lub na grubych ( Ja tarłam na grubych ). Dodajemy resztę składników w zależności od wybranej wersji :). Podajemy na zimno lub na ciepło.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)