Z racji tego, że nie miałam pomysłu jak najlepiej sfotografować sos, to zrobiłam zdjęcie całemu talerzowi ;)
Składniki:
- ok 300g mięsa w kawałku np. łopatka
- 1 cebulka
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki mąki
- przyprawy : oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól
- olej / smalec
Mięso kroimy na kawałki ( prostokąty ). Podsmażamy je na patelni na smalcu lub oleju do momentu zarumienienia. Dorzucamy cebulkę i również trochę podsmażamy. Przekładamy wszystko do garnka z wodą, tak by woda przykrywała mięso. Dodajemy również ten tłuszcz na którym smażyliśmy. Dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec zaprawiamy sos wodą rozmieszaną z mąką w celu jego zagęszczenia. Doprawiamy do smaku :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)