wtorek, 29 października 2013

Sos mięsny tradycyjny
















                                                                  
Z racji tego, że nie miałam pomysłu jak najlepiej sfotografować sos, to zrobiłam zdjęcie całemu talerzowi ;)


Składniki:
  • ok 300g mięsa w kawałku np. łopatka 
  • 1 cebulka
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy : oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól
  • olej / smalec

Mięso kroimy na kawałki ( prostokąty ). Podsmażamy je na patelni na smalcu lub oleju do momentu zarumienienia. Dorzucamy cebulkę i również trochę podsmażamy. Przekładamy wszystko do garnka z wodą, tak by woda przykrywała mięso. Dodajemy również ten tłuszcz na którym smażyliśmy. Dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec zaprawiamy sos wodą rozmieszaną z mąką w celu jego zagęszczenia. Doprawiamy do smaku :)


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)