poniedziałek, 3 marca 2014

Mrożenie owoców sezonowych

Mrożenie owoców sezonowych to idealny sposób na zachowanie smaków lata aż do zimy, nie przepłacając potem w sklepach :).
Ja mrożę od dawna już. W lato z własnej działki przywożę dużo sezonowych owoców. Wiśnie, aronia, truskawki, agrest, maliny, porzeczki są potem jak znalazł na zimowe popołudnia czy do deserów, frużelin czy do ciast. Aromat i smak zachowany :).
Jeśli chodzi o truskawki zawsze odcinam im szypułki ( ciekawym sposobem szypułkowania truskawek jest również ....słomka! Jeśli wbijemy zwykłą słomkę do napoi od dołu truskawki przeprowadzając ją centralnie przez środek szypułka idealnie nam zostanie w słomce ;) ) i płuczę na durszlaku.  Następnie wykładam delikatnie na papier lub ścierkę aż do wyschnięcia. Do mrożenia nadają się tylko całkowicie zdrowe owoce! Tworzę woreczki po ok 40dag, szczelnie zakręcam i do zamrażalnika. W zimę rozmrażam wyjmując na kilka godzin owoce.
Jeśli chodzi o wiśnie również szypułkuje i płucze przed mrożeniem.
Agrestowi zostawiam wąsy zawsze i również opłukuje.
Natomiast aronie czy porzeczki zrywam bez szypułek i bardzo delikatnie, gdyż głównie porzeczki są bardzo delikatnymi owocami. Tych owoców nie daję wcześniej do opłukania by nie zrobić ciapy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)