niedziela, 3 listopada 2013

Sernik z brzoskwiniami




Polecam dla fanów serników i nie tylko. Zawsze jakaś odskocznia od klasycznego sernika :)


Składniki na ciasto :
  • 250 g margaryny miękkiej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek ( ja dałam 6 małych )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szk mąki pszennej

    Składniki na masę serową: 
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół kostki miękkiego masła ( 125g ) 
  • 3/4 szk cukru
  • 3 jajka
  • pół buteleczki olejku cytrynowego

    Ponadto: 
  • 5 białek ( ja dałam 6 małych )
  • 3/4 szk cukru
  • puszka brzoskwiń w syropie


    Ciasto :
    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem. Jeśli ktoś ma margarynę prosto z lodówki a ma mało czasu na ocieplenie jej, polecam wyjąć ją z papierka, ułożyć na spodeczku i dać do mikrofali na dosłownie 25s. Margaryna zrobi się idealnie miękka :) Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części - jedna może być trochę większa od drugiej i dajemy do zamrażalki na ok godzinę.

    Masa:
    Jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło, mąkę i twaróg. Ubić. Na koniec dać olejek i zamieszać.

    Ponadto:
    Połówki brzoskwiń pokroić w plasterki.
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier.


    Blachę o wymiarach 25 x 35 cm ( absolutnie nie mniejsza! ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażalki większą część ciasta i zetrzeć do formy na tarce o grubych oczkach. Na ciasto wylać masę serową. Na serze wyłożyć delikatnie brzoskwinie jedna obok drugiej. Całość pokryć ubitą pianą białkową, a na koniec zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec ok.godziny.
    Ciasto po ostudzeniu całkowitym polecam wstawić na trochę do lodówki by ser odpowiednio stężał.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)