Moja ulubiona zupa z dzieciństwa..Najczęściej robiona przez moją babcie w okresie jesiennym, lecz teraz gdy robię ją sama zamrażam grzybki by o każdej porze roku poczuć jej wspaniały smak. Zmodyfikowałam również owy przepis dodając odrobinę estragonu
Składniki:
- 250g świeżych (!) grzybów
- 1.5 łyżki masła + odrobina smalcu
- cebula
- śmietana 30%
- estragon , sól
Grzyby obieramy, kroimy i dokładnie kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy ok 2 godzinek. W połowie czasu dodajemy do zupy masło roztopione wraz ze smalcem i cebulką. Pod koniec gotowania dodajemy ok 1/4 szk śmietany słodkiej ale BEZ dodatku mąki! Doprawiamy solą i drobiną estragonu do smaku. Podawać z ugotowanymi osobno ziemniaczkami :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)