niedziela, 20 października 2013

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów




Moja ulubiona zupa z dzieciństwa..Najczęściej robiona przez moją babcie w okresie jesiennym, lecz teraz gdy robię ją sama zamrażam grzybki by o każdej porze roku poczuć jej wspaniały smak. Zmodyfikowałam również owy przepis dodając odrobinę estragonu


Składniki:
  • 250g świeżych (!) grzybów
  • 1.5 łyżki masła  + odrobina smalcu
  • cebula
  • śmietana 30%
  • estragon , sól



Grzyby obieramy, kroimy i dokładnie kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą wodą.  Gotujemy ok  2 godzinek. W połowie czasu dodajemy do zupy masło roztopione wraz ze smalcem i cebulką. Pod koniec gotowania dodajemy ok 1/4 szk śmietany słodkiej ale BEZ dodatku mąki! Doprawiamy solą i drobiną estragonu do smaku. Podawać z ugotowanymi osobno ziemniaczkami :)


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)