Kuchnia...moja przestrzeń..moja pasja..moja odskocznia od rzeczywistości...
wtorek, 18 lutego 2014
Walentynkowe pączki kakaowe z nutellą
A teraz podaje przepis na pączki kakaowe :) Równie pyszne jak tradycyjne :)
Składniki : ( ok. 50 pączków )
1 kg mąki ( + 0,5 kg do podsypania )
1 szk cukru
1 szk całych jajek ( ok.5-6 sztuk)
3 łyżki kakao
200 g margaryny
2 szk mleka
100 g drożdży
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju do smażenia
nutella do nadziania
Polewa:
biała czekolada
odrobina barwnika w kolorze czerwonym
kokos
odrobina mleka
Drożdże kruszymy, dodajemy 2 łyżki cukru oraz ciepłe mleko i dodajemy 2 łyżki mąki. Tak stworzony zaczyn ostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka ubite z cukrem na białą puszystą masę. Dosypujemy resztę mąki wraz z kakaem oraz szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki, dopiero wtedy dodajemy roztopioną ciepłą margarynę i gnieciemy do wchłonięcia tłuszczu, na sam koniec dodajemy spirytus. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Następnie partiami wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy dwa identyczne kształty, na środku jednego kładziemy nutellę tworząc nadzienie i nakrywamy drugim. Mocno zlepiamy brzegi. Drugim sposobem wykrawania jest zrobienie dwóch kształtów większą foremką/ szklanką. Złączenie ich razem po wcześniejszym nadzianiu i foremką mniejszą ponownie wykroić kształt. Gotowe pączki odkładamy pod przykrycie do napuchnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pierw górną stronę, a następnie dolną. Odkładamy na talerze wyłożone papierem, by pochłonąć nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy pudrem lub polewamy czekoladą.
My zrobiłyśmy czerwoną polewę i posypałyśmy kokosem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podlewając odrobiną mleka. Po rozpuszczeniu dodajemy barwnik czerwony. Polewamy pączki i posypujemy kokosem.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)