wtorek, 18 lutego 2014

Walentynkowe pączki kakaowe z nutellą



A teraz podaje przepis na pączki kakaowe :) Równie pyszne jak tradycyjne :)


Składniki : ( ok. 50 pączków )

    1 kg mąki ( + 0,5 kg do podsypania )
    1 szk cukru
    1 szk całych jajek ( ok.5-6 sztuk)
     3 łyżki kakao
    200 g margaryny
    2 szk mleka
    100 g drożdży
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu
    1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju do smażenia
    nutella do nadziania

    Polewa:
    biała czekolada
    odrobina barwnika w kolorze czerwonym
    kokos
    odrobina mleka

Drożdże kruszymy, dodajemy 2 łyżki cukru oraz ciepłe mleko i dodajemy 2 łyżki mąki. Tak stworzony zaczyn ostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka ubite z cukrem na białą puszystą masę. Dosypujemy resztę mąki wraz z kakaem oraz szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki, dopiero wtedy dodajemy roztopioną ciepłą margarynę i gnieciemy do wchłonięcia tłuszczu, na sam koniec dodajemy spirytus. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Następnie partiami wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy dwa identyczne kształty, na środku jednego kładziemy nutellę  tworząc nadzienie i nakrywamy drugim. Mocno zlepiamy brzegi. Drugim sposobem wykrawania jest zrobienie dwóch kształtów większą foremką/ szklanką. Złączenie ich razem po wcześniejszym nadzianiu i foremką mniejszą ponownie wykroić kształt. Gotowe pączki odkładamy pod przykrycie do napuchnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu pierw górną stronę, a następnie dolną. Odkładamy na talerze wyłożone papierem, by pochłonąć nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy pudrem lub polewamy czekoladą.
    My zrobiłyśmy czerwoną polewę i posypałyśmy kokosem.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, podlewając odrobiną mleka. Po rozpuszczeniu dodajemy barwnik czerwony. Polewamy pączki i posypujemy kokosem.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)