wtorek, 18 lutego 2014

Babka bezglutenowa


Ostatnio mnie na babki wzięło :) Szybkie, tanie i pyszne :) Przepis pochodzi z bloga p. Dorotki z mojewypieki.com. :)


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szk cukru
  • 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy

    Całe jajka ubijamy na białą, puszystą pianę. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier ciągle ubijając. Masa powinna więcej niż podwoić objętość co zadecyduje o braku zakalca :)
    Mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą przesiewamy do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Wkrapiamy aromat. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta - delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
    Formę z kominem o pojemności 2,6 l smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub zmielonymi migdałami. Ciasto wylewamy do formy, tak by nie stanowiło więcej niż 2/3 formy bo inaczej nam ucieknie ;) Pieczemy w temp 170 st przez 50-60 min, pierwsze 30 min pieczemy w temp 160st. Sprawdzamy patyczkiem. Po ostudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem.


    SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)