piątek, 13 grudnia 2013

Śledzie w śmietanie




Składniki :
  • śledzie typu matias
  • ocet
  • cebula
  • kwaśna śmietana 18%
  • jogurt naturalny lub majonez ( 3 - 4 łyżki )
  • 2 ogórki konserwowe
Wszystkie składniki zawsze przyjmuję ` na oko ` . W zależności ile kto zje, tyle kupujemy matiasów. Ja każdy płat kroję w plasterki o szerokości ok 2 - 3 cm.

Śledzie wkładamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i zalewamy wodą z dodatkiem octu. Śledzie można moczyć w całości bądź już pokrojone. Woda z octem musi zakrywać nasze śledzie. Octu dodaję ok 3 - 4 łyżek na ok 7 płatów matiasów. W wodzie poprostu musi być wyczuwalny ocet, ale nie możemy też przesadzić. Zamknięty pojemnik odstawiamy do lodówki na min. 24h. Nazajutrz odsączamy wodę.
Śmietanę rozrabiamy wraz z majonezem lub jogurtem naturalnym. Wkrawamy lub ścieramy na tarce ogórki. Sosem pokrywamy śledzie - mieszamy delikatnie i odstawiamy na min. całą noc do lodówki.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)