Składniki :
- śledzie typu matias
- ocet
- cebula
- kwaśna śmietana 18%
- jogurt naturalny lub majonez ( 3 - 4 łyżki )
- 2 ogórki konserwowe
Śledzie wkładamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i zalewamy wodą z dodatkiem octu. Śledzie można moczyć w całości bądź już pokrojone. Woda z octem musi zakrywać nasze śledzie. Octu dodaję ok 3 - 4 łyżek na ok 7 płatów matiasów. W wodzie poprostu musi być wyczuwalny ocet, ale nie możemy też przesadzić. Zamknięty pojemnik odstawiamy do lodówki na min. 24h. Nazajutrz odsączamy wodę.
Śmietanę rozrabiamy wraz z majonezem lub jogurtem naturalnym. Wkrawamy lub ścieramy na tarce ogórki. Sosem pokrywamy śledzie - mieszamy delikatnie i odstawiamy na min. całą noc do lodówki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)