niedziela, 15 grudnia 2013

Śledzie w pomidorach



Składniki:
  • śledzie typu Matias
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
  • bazylia, pieprz
  • olej
  • ocet

    Wszystkie składniki zawsze przyjmuję ` na oko ` . W zależności ile kto zje, tyle kupujemy matiasów. Ja każdy płat kroję w plasterki o szerokości ok 2 - 3 cm.

    Śledzie wkładamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i zalewamy wodą z dodatkiem octu. Śledzie można moczyć w całości bądź już pokrojone. Woda z octem musi zakrywać nasze śledzie. Octu dodaję ok 3 - 4 łyżek na ok 7 płatów matiasów. W wodzie poprostu musi być wyczuwalny ocet, ale nie możemy też przesadzić. Zamknięty pojemnik odstawiamy do lodówki na min. 24h. Nazajutrz odsączamy wodę. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki ( jeśli ktoś lubi cebulę dajemy więcej cebuli, jeśli nie, to mniej ). Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, próbując smak. Na koniec doprawiamy przygotowany sos. Ostudzony sos przekładamy do matiasów. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. całą noc.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)