niedziela, 8 grudnia 2013

` Oszukane ` gołąbki z kapusty pekińskiej


Taka moja nowa wariacja z pozostałej kapusty pekińskiej :) Całkowicie inny smak niż tradycyjne gołąbki, co nie oznacza, że zły ;)


Składniki na ` oszukane gołąbki ` :
  • kapusta pekińska
  • ok 300 - 400 g mięsa np. łopatki 
  • sól, pieprz, oregano
  • pół szk ryżu

    Składniki na sos pomidorowy:
  • koncentrat pomidorowy
  • margaryna
  • wegeta 
  • woda


    Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, do lekkiego zarumienienia. Ryż gotujemy na sypko i dodajemy na podsmażonego mięsa. Dodajemy sól, pieprz i oregano.
    Liście kapusty pekińskiej lekko blanszujemy, czyli obgotowujemy przez dosłownie 1 max 2 min w gorącej wodzie. Możemy lekko odciąć główny nerw przesuwając nożem równolegle po liściu.
    Na obgotowany liść nakładamy trochę farszu ( ok łyżki ) i zwijamy boki do środka, resztę zwijamy ciasno tworząc gołąbki.
    Z podanych składników tworzymy sos - ja zawsze tworzę na oko dając wszystkiego po trochu. Gołąbki przekładamy do garnka do którego na dno wlewamy trochę wody, nakładamy nieco margaryny i dajemy kilka liści kapusty. Na przygotowanym tak spodzie układamy gołąbki i zalewamy całość sosem pomidorowym. Gotujemy ok 20 -30 min na wolnym ogniu.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)