Taka moja nowa wariacja z pozostałej kapusty pekińskiej :) Całkowicie inny smak niż tradycyjne gołąbki, co nie oznacza, że zły ;)
Składniki na ` oszukane gołąbki ` :
- kapusta pekińska
- ok 300 - 400 g mięsa np. łopatki
- sól, pieprz, oregano
- pół szk ryżu
Składniki na sos pomidorowy: - koncentrat pomidorowy
- margaryna
- wegeta
- woda
Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, do lekkiego zarumienienia. Ryż gotujemy na sypko i dodajemy na podsmażonego mięsa. Dodajemy sól, pieprz i oregano.
Liście kapusty pekińskiej lekko blanszujemy, czyli obgotowujemy przez dosłownie 1 max 2 min w gorącej wodzie. Możemy lekko odciąć główny nerw przesuwając nożem równolegle po liściu.
Na obgotowany liść nakładamy trochę farszu ( ok łyżki ) i zwijamy boki do środka, resztę zwijamy ciasno tworząc gołąbki.
Z podanych składników tworzymy sos - ja zawsze tworzę na oko dając wszystkiego po trochu. Gołąbki przekładamy do garnka do którego na dno wlewamy trochę wody, nakładamy nieco margaryny i dajemy kilka liści kapusty. Na przygotowanym tak spodzie układamy gołąbki i zalewamy całość sosem pomidorowym. Gotujemy ok 20 -30 min na wolnym ogniu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)