niedziela, 8 grudnia 2013

Placki po węgiersku



Składniki na gulasz: 
  • ok 0,5 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 0,5 - 0,75 l bulionu z kostki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag fasolki zielonej ( opcjonalnie )
  • 3 ogórki kiszone  ( opcjonalnie )
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 3 - 4 ziela angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • sól, pieprz
Składniki na placki ziemniaczane :
  •  5 - 6 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pół cebuli
  • sól, pieprz

    Ponadto: 
  • kwaśna śmietana 18 %
  • surówka ( opcjonalnie )


    Gulasz: Mięso kroimy w grubszą kostkę i obtaczamy w mące. Nadmiar usuwamy. Podsmażamy na patelni, a w garnku gotujemy bulion z wody i kostki rosołowej. Do bulionu wrzucamy zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu pozostałym z mięsa. Wrzucamy do bulionu i całość gotujemy ok. 30 min. W między czasie zajmujemy się warzywami. Pieczarki obieramy i kroimy w większą kostkę - podsmażamy. Fasolkę kroimy na kawałki ok 3 - 4 cm. Ogórki kroimy w ćwiartki. Paprykę i marchew kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do gulaszu. Gotujemy przez ok godzinkę. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy wg uznania.

    Placki : Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce i najmniejszych oczkach. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na patelni z małą ilością tłuszczu, rozprowadzając łyżką masę tak by zajmowała całą patelnię. Placki nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Rumienimy z obu stron.
    Usmażony placek dajemy na talerz, nakładamy farsz i zwijamy w pół, dając na górę klesk z kwaśnej śmietany. Jeśli ktoś woli można zrobić tak jak na zdjęciu, czyli dać dwa duże placki, a pomiędzy nie gulasz.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)