Składniki na gulasz:
- ok 0,5 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
- 0,5 - 0,75 l bulionu z kostki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 papryka czerwona
- 20 dag pieczarek
- 10 dag fasolki zielonej ( opcjonalnie )
- 3 ogórki kiszone ( opcjonalnie )
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 3 - 4 ziela angielskie
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- sól, pieprz
- 5 - 6 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- pół cebuli
- sól, pieprz
Ponadto: - kwaśna śmietana 18 %
- surówka ( opcjonalnie )
Gulasz: Mięso kroimy w grubszą kostkę i obtaczamy w mące. Nadmiar usuwamy. Podsmażamy na patelni, a w garnku gotujemy bulion z wody i kostki rosołowej. Do bulionu wrzucamy zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu pozostałym z mięsa. Wrzucamy do bulionu i całość gotujemy ok. 30 min. W między czasie zajmujemy się warzywami. Pieczarki obieramy i kroimy w większą kostkę - podsmażamy. Fasolkę kroimy na kawałki ok 3 - 4 cm. Ogórki kroimy w ćwiartki. Paprykę i marchew kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do gulaszu. Gotujemy przez ok godzinkę. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy wg uznania.
Placki : Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce i najmniejszych oczkach. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na patelni z małą ilością tłuszczu, rozprowadzając łyżką masę tak by zajmowała całą patelnię. Placki nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Rumienimy z obu stron.
Usmażony placek dajemy na talerz, nakładamy farsz i zwijamy w pół, dając na górę klesk z kwaśnej śmietany. Jeśli ktoś woli można zrobić tak jak na zdjęciu, czyli dać dwa duże placki, a pomiędzy nie gulasz.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)