niedziela, 8 grudnia 2013

Mleczna kanapka





Składniki na ciasto :
( blacha 28 x 23 cm )
  • 6 jajek
  • 1 szk cukru
  • 3/4 szk mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

    Składniki na krem :  ( w pierwotnej wersji była połowa tych składników, natomiast uważam że to jest stanowczo za mało, bo kremu prawie wtedy nie czuć )
  • 4 szk mleka w proszku
  • 1 szk mleka
  • 3/4 szk cukru
  • 400 g masła miękkiego
  • 2 op cukru wanilinowego

    Polewa: 
  • kilka łyżek mleka
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao

    Ponadto: 
  • alkohol do nasączenia
  • kokos


    Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a potem stopniowo żółtka ciągle ubijając. Mąki wraz z proszkiem i kakaem przesiewamy do osobnej miski, następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej, ciągle mieszając. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 180 st.
    Ostudzone ciasto przekrawamy na pół i nasączamy alkoholem lekko rozrobionym z przegotowaną wodą.
    Krem: Gotujemy mleko wraz z cukrami. Po zagotowaniu ściągamy z ognia i studzimy ( ja w tym celu nalałam zimnej wody do zlewu i zamoczyłam garnuszek by było szybciej ).
    Miękkie masło ucieramy w misce, dolewamy wystudzone mleko z cukrem i miksując dosypujemy mleko w proszku. Całość ucieramy na jednolity krem.
    Polewa: Czekoladę wraz z kakaem i mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. 

    Krem dajemy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą. Zrobioną polewą polewamy ciasto i posypujemy wierzch kokosem. Ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)