Składniki na ciasto : ( blacha 28 x 23 cm )
- 6 jajek
- 1 szk cukru
- 3/4 szk mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem : ( w pierwotnej wersji była połowa tych składników, natomiast uważam że to jest stanowczo za mało, bo kremu prawie wtedy nie czuć ) - 4 szk mleka w proszku
- 1 szk mleka
- 3/4 szk cukru
- 400 g masła miękkiego
- 2 op cukru wanilinowego
Polewa: - kilka łyżek mleka
- 150 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
Ponadto: - alkohol do nasączenia
- kokos
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a potem stopniowo żółtka ciągle ubijając. Mąki wraz z proszkiem i kakaem przesiewamy do osobnej miski, następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej, ciągle mieszając. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 180 st.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół i nasączamy alkoholem lekko rozrobionym z przegotowaną wodą.
Krem: Gotujemy mleko wraz z cukrami. Po zagotowaniu ściągamy z ognia i studzimy ( ja w tym celu nalałam zimnej wody do zlewu i zamoczyłam garnuszek by było szybciej ).
Miękkie masło ucieramy w misce, dolewamy wystudzone mleko z cukrem i miksując dosypujemy mleko w proszku. Całość ucieramy na jednolity krem.
Polewa: Czekoladę wraz z kakaem i mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej.
Krem dajemy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą. Zrobioną polewą polewamy ciasto i posypujemy wierzch kokosem. Ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)