poniedziałek, 25 listopada 2013

Kluski śląskie



Składniki:
  • ziemniaki
  • sól
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana

    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ( idealnie nadają się ziemniaki z dnia poprzedniego ). Po ostudzeniu dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Po zrobieniu gładkiej masy wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 części. W miejsce jednej z nich dajemy mąkę ziemniaczaną, z powrotem dodajemy wyłożone ziemniaki, dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem wyrabiając idealnie gładką masę. Formujemy kulki, robiąc w nich dziurkę i spłaszczając. Gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 3 minutki.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)