poniedziałek, 25 listopada 2013

Bitki schabowe


Pyszne i idealnie kruchutkie...



Składniki:
  • 4 plastry schabu ( ok 1,5 cm każdy )
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ziarnka pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebulka
  • ok. 2 szkl wody
  • 2,5 łyżki mąki + 0,5 szk wody do zagęszczenia
  • zioła prowansalskie

    Schab płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pozbywamy się zbędnego tłuszczu i kroimy kwadraty lub paski. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem i solimy z dwóch stron. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, aż do zarumienienia. Przekładamy do garnka. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na wcześniejszej patelni i wraz z tłuszczem ze schabu przelewamy do garnka. Na patelnię wlewamy ok pół szklanki wody i zagotowujemy - przelewamy do mięsa. Całość zalewamy ok 1,5- 2 szkl wody. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości mięsa ( ok godziny ). Na koniec zagęszczamy sos wodą z dobrze rozprowadzoną mąką. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)