wtorek, 26 listopada 2013

Karpatka


Jedno z trudniejszych ale jakże pysznych ciast. Wystarczy trzymać się przepisu, a ciasto wyjdzie przepyszne ;)

Składniki na ciasto parzone : ( duża forma )
  • 1 szk wody
  • 150 g margaryny
  • 1 szk mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

    Składniki na masę budyniową:
  • 3 szk mleka
  • 300 g masła !
  • 3/4 szk cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka


    Ciasto: Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie drewnianą łyżką ( ! ) dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i na małym ogniu gotować przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Ciasto musi być jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Ciasto zostawiamy co ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem, potem dodajemy po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35 x 25 cm. Ciasto pieczemy przez ok 25min w temp 180st. na złoty kolor. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. W trakcie pieczenia potworzą się góry i doliny ;) Zostawiamy blaty do ostygnięcia.

    Masa budyniowa: 2 szk mleka zagotować, a pozostałe mleko wymieszać dokładnie z cukrem wanilinowym, żółtkami oraz przesianymi mąkami. Do gotującego się mleka dodać cukier, następnie po rozpuszczeniu cukru wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, to jest bardzo ważne.  Masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia! Miękkie masło ucieramy w misce, następnie po łyżce dodajemy ugotowany, zimny budyń.
    Gotową masę rozłożyć na jednej części ciasta, Przykryć drugą, spodem do dołu - u góry mają być fale. Ciasto dajemy na min. 2 h do lodówki. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)