Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 mniejszych ziemniaków
- 1 pietruszka w korzeniu
- 1 marchew
- mała cebulka
- pół pętelki kiełbasy
- pieprz, sól
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, płuczemy 2 razy. Następnie nalewamy czystą wodę i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy wywar z kostki rosołowej, ziemniaków pokrojonych w kostkę, startej marchewki i całej pietruszki. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulkę. Gdy ziemniaki zmiękną w wywarze dodajemy miękką kapustę ( UWAGA! Wodę z ugotowanej kapusty radzę dodawać po trochu, w zależności czy ktoś lubi bardzo czy mniej kwaśny kapuśniak. ) Na koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulką. Doprawiamy wg uznania.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)