wtorek, 26 listopada 2013

Kapuśniak



Składniki:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 mniejszych ziemniaków
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • 1 marchew
  • mała cebulka
  • pół pętelki kiełbasy
  • pieprz, sól


    Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, płuczemy 2 razy. Następnie nalewamy czystą wodę i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy wywar z kostki rosołowej, ziemniaków pokrojonych w kostkę, startej marchewki i całej pietruszki. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulkę. Gdy ziemniaki zmiękną w wywarze dodajemy miękką kapustę ( UWAGA! Wodę z ugotowanej kapusty radzę dodawać po trochu, w zależności czy ktoś lubi bardzo czy mniej kwaśny kapuśniak. ) Na koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulką. Doprawiamy wg uznania.



    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)