sobota, 19 października 2013

Żeberka słodko - kwaśne




Składniki:
  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili lub ewentualnie chili proszkowane
  • olej ( na oko )
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • sok z cytryny
  • szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz


    Żeberka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Dzielimy wzdłuż kostek na mniejsze porcje i dajemy do miski. Cebulę obieramy i szatkujemy - dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Jeśli mamy papryczkę chili, wydrążamy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Dodajemy do mięsa i cebuli. Kilka łyżek oleju ucieramy wraz z płynnym miodem. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Marynatę doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem ( jeśli zamiast papryczki chili dodajemy przyprawę, również w tym momencie dodajemy jej odrobinę do marynaty ). Gotową marynatą polewamy żeberka, nakrywamy folią aluminiową i na godzinę odstawiamy do lodówki. Żeberka wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia. Dolewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez 70 min w temp 180st.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)