Składniki:
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili lub ewentualnie chili proszkowane
- olej ( na oko )
- 3 łyżki płynnego miodu
- sok z cytryny
- szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz
Żeberka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Dzielimy wzdłuż kostek na mniejsze porcje i dajemy do miski. Cebulę obieramy i szatkujemy - dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Jeśli mamy papryczkę chili, wydrążamy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Dodajemy do mięsa i cebuli. Kilka łyżek oleju ucieramy wraz z płynnym miodem. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Marynatę doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem ( jeśli zamiast papryczki chili dodajemy przyprawę, również w tym momencie dodajemy jej odrobinę do marynaty ). Gotową marynatą polewamy żeberka, nakrywamy folią aluminiową i na godzinę odstawiamy do lodówki. Żeberka wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia. Dolewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez 70 min w temp 180st.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)