Gdy znudzą nam się tradycyjnie gotowane ziemniaki, szukamy czegoś nowego...
Składniki:
- 8 mniejszych ziemniaków ( lub wg zapotrzebowania więcej lub mniej )
- ok 4 większych ząbków czosnku ( ok. pół ząbka czosnku potrzebujemy na 1 mniejszego ziemniaka )
- masło
- sól
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach ok 15 min. w osolonej wodzie. Odcedzamy i czekamy aż przestygną. Ząbki czosnku obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno. Ostudzone ziemniaki kroimy w pół i nakładamy czosnek oraz odrobinę masła ( u mnie kilka mniejszych wiórków ). Składamy ponownie ziemniaka i owijamy go folią aluminiową. Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temp 200st przez ok 30 min. Na ostatnie 10 min polecam otworzyć folię. Również w identyczny sposób możemy upiec ziemniaczki na grillu, też sprawdzone i pyszne :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)