sobota, 19 października 2013

Domowe grzanki
















Idealne wykorzystanie pieczywa które nam zostaje. Po upieczeniu i przełożeniu do szczelnego plastikowego pojemnika można przechowywać je nawet kilka tygodni. Pyszny dodatek do zup - kremów i nie tylko.

U mnie dziś grzanki bez dodatków.


Składniki :
  • czerstwe pieczywo 
  • oliwa z oliwek lub masło
  • ulubione zioła

    Czerstwe pieczywo ( świeże się nie nadaje na grzanki! ) kroimy w małą kostkę. Można skropić oliwą z oliwek. Dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rumienimy w piekarniku przez 10 - 15 w temp 200st.
    Jeśli wybieramy opcję z dodatkiem ziół pokrojone pieczywo dajemy do miseczki w której kropimy je oliwą z oliwek lub roztopionym masłem, dodajemy ulubione zioła np. prowansalskie i lekko mieszamy w celu równomiernego rozprowadzenia ziół. Dajemy na blaszkę wyłożoną papierem i rumienimy również w temp 200st przez ok 10 - 15min do otrzymania złotego koloru.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)