Przepis który zaczerpnęłam od mojej teściowej na ulubione krokiety mojego Męża :) Krokiety są dosyć czasochłonne ale zawsze zostają do zamrożenia, co jest idealnym obiadem na " czarną godzinę ". :)
Składniki na ciasto : ( ok 30 krokietów )
- 1,5 l wody
- 1,1 kg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Z podanych wyżej składników miksujemy jednolite ciasto. Pieczemy cienkie naleśniki. Najwygodniejsza do tego jest specjalna patelnia do naleśników. Ja nalewając podnoszę do góry patelnię i szybko równomiernie rozprowadzam plastikową łyżką ciasto. Gdy widać, że jedna strona jest już gotowa dopiero wtedy szybko odwracam naleśnika uważając by się nie potargał. Wbrew pozorom szybko się je smaży :)
Składniki na farsz : - 0.5 kg kapusty kiszonej
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 0.5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- przyprawy : oregano, bazylia, tymianek, pieprz, sól, vegeta
Ponadto: - olej do smażenia
- bułka tarta
- jajka + mleko
Poszatkowaną kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Mięso podsmażamy na patelni. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy wraz z cebulką. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jajko surowe i doprawiamy podanymi przyprawami do smaku. Można również zrobić krokiety bez pieczarek czyli sama kapusta z mięsem lub wegetariańskie krokiety czyli kapusta i pieczarki bez mięsa. Wszystko wg upodobań :) Ja często robią pół na pół, czyli połowa krokietów z kapustą i mięsem a druga połowa z kapustą i grzybami :)
Na usmażone naleśniki nakładamy troszkę farszu i zwijamy. Gotowe krokiety obtaczamy w jajku z mlekiem oraz następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Polecam podawać z barszczem czerwonym :)
Barszcz czerwony do krokietów:- 3 buraki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: vegeta, pieprz, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżka octu
Buraki pokrojone gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy buraki zostawiając sam wywar. Dodajemy kostkę rosołową oraz przyprawy. Na koniec dodajemy 1 łyżkę octu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)