sobota, 19 października 2013

Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami


Przepis który zaczerpnęłam od mojej teściowej na ulubione krokiety mojego Męża :) Krokiety są dosyć czasochłonne ale zawsze zostają do zamrożenia, co jest idealnym obiadem na " czarną godzinę ". :)


Składniki  na ciasto : ( ok 30 krokietów )
  • 1,5 l wody
  • 1,1 kg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

    Z podanych wyżej składników miksujemy jednolite ciasto. Pieczemy cienkie naleśniki. Najwygodniejsza do tego jest specjalna patelnia do naleśników. Ja nalewając podnoszę do góry patelnię i szybko równomiernie rozprowadzam plastikową łyżką ciasto. Gdy widać, że jedna strona jest już gotowa dopiero wtedy szybko odwracam naleśnika uważając by się nie potargał. Wbrew pozorom szybko się je smaży :)


    Składniki na farsz :
  • 0.5 kg kapusty kiszonej
  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy : oregano, bazylia, tymianek, pieprz, sól, vegeta


    Ponadto:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • jajka + mleko


    Poszatkowaną kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Mięso podsmażamy na patelni. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy wraz z cebulką. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jajko surowe i doprawiamy podanymi przyprawami do smaku. Można również zrobić krokiety bez pieczarek czyli sama kapusta z mięsem lub wegetariańskie krokiety czyli kapusta i pieczarki bez mięsa. Wszystko wg upodobań :) Ja często robią pół na pół, czyli połowa krokietów z kapustą i mięsem a druga połowa z kapustą i grzybami :)
    Na usmażone naleśniki nakładamy troszkę farszu i zwijamy. Gotowe krokiety obtaczamy w jajku z mlekiem oraz  następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
    Polecam podawać z barszczem czerwonym :)



    Barszcz czerwony do krokietów:
    • 3 buraki
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: vegeta, pieprz, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie
    • 1 łyżka octu

      Buraki pokrojone gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy buraki zostawiając sam wywar. Dodajemy kostkę rosołową  oraz przyprawy. Na koniec dodajemy 1 łyżkę octu.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)