Ulubione mojego Męża :) W tym roku po raz pierwszy zagościły na Wigilijnym stole :)
Składniki na ciasto :
- ok 1 kg mąki
- 1-2 jajka
- ok 1 szk ciepłej wody
Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- oregano, tymianek, majeranek, pieprz, sól, wegeta sypka
- 1 jajko
Przygotowujemy farsz: Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy i odcedzamy, następnie zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy wraz z cebulą. Dodajemy mięso i również podsmażamy. Na koniec dodajemy odcedzoną kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku wg uznania. Po doprawieniu dodajemy jajko by nam się sklupiło wszystko.
Z podanych składników zagniatamy luźne ciasto. Nie może nam się ani kleić do rąk, ani być za twarde, bo inaczej nasze pierogi też takie będą. Zagniecione ciasto dajemy na 15 min pod gorącą miskę.
Przygotowane ciasto dzielimy na części i cienko wałkujemy. Wycinamy kółka szklanką i na środek każdego dajemy trochę farszu, zawijamy i albo palcami robimy falbankę, albo widelcem ;)
Przygotowane pierogi odkładamy pod szmatkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 3min od wypłynięcia na wierzch. Pierogi układamy na desce/talerzu jeden obok drugiego. Jeśli chcemy zamrozić pierogi, oblewamy je zimną wodą po ugotowaniu, rozkładamy do wystygnięcia i dopiero dajemy do woreczka i do zamrażalki. Drugim sposobem jest ułożenie ich na desce i w takiej pozycji danie na godzinę do zamrażalki, i dopiero wtedy dzielimy do woreczka i mrozimy.
Pierogi po odmrożeniu można podgrzać na patelni na maśle lub w mikrofali.
Polecam podawać z masłem i cebulką podsmażoną :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)