poniedziałek, 25 listopada 2013

Tort Pavlovej





Przepysznie orzeźwiający torcik, lekki, puszysty. Może odrobinę za słodki, ale nikt nie każe nam jeść nie wiadomo ile na jeden raz ;) W lato robiłam z truskawkami i kiwi, przyznam, że połączenie było idealne. Teraz z  racji pory roku zrobiłam z brzoskwiniami z puszki ;)

Składniki:
  • 6 białek
  • 100 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

    Składniki na masę :
  • 400 ml śmietany 30%
  • łyżka cukru pudru
  • owoce pokrojone w kostkę ( np. truskawki świeże - mrożone się nie nadają, kiwi, brzoskwinie )

    Do dużej miski wlewamy białka i zaczynamy ubijać na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu po łyżce dodajemy cukier, następnie cukier puder. Całość miksowania to ok 20 min do rozprowadzenia cukru. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu i mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilkę miksujemy. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno ) i łyżką nakładamy masę, tworząc koło ok. 26cm. Co ważne, nie przyklepujemy nic, robimy takie stożki jak widać na zdjęciu po upieczeniu. Wkładamy do już nagrzanego do 160st piekarnika, po 5min zmniejszamy temp do 150st i pieczemy przez godzinę. Studzimy przez jakiś czas przy uchylonym piekarniku. Gdy beza jest już zimna zaczynamy ubijać schłodzoną śmietanę, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie wykładamy na bezę i posypujemy owocami. Idealna do zjedzenia od razu :)


    SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)