niedziela, 10 listopada 2013

Pulpeciki w sosie pieczarkowym



Składniki na pulpety:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • rozmoczony kawałek bułki
  • trochę vegety
  • pieprz, sól

    Składniki na sos: 
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szk śmietany słodkiej 30% + 2 łyżki mąki
  • pieprz, sól, bulion w płynie
  • 1/2 cebuli

    Składniki na pulpety zarabiamy razem i formujemy kulki ( wielkości orzecha włoskiego ). Smażymy je na oleju na rumiano. Pieczarki kroimy w większą kostkę lub półplasterki i podsmażamy . Przekładamy je do garnka i dodajemy ok. 2 szk wody, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok 30 min. Dodajemy łyżkę masła, a po rozpuszczeniu zagęszczamy śmietaną rozprowadzoną z mąką. Doprawiamy do smaku. Usmażone pulpeciki przekładamy do sosu i dusimy ok 30 min.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad ;)