Składniki na pulpety:
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- rozmoczony kawałek bułki
- trochę vegety
- pieprz, sól
Składniki na sos: - 0,5 kg pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1/2 szk śmietany słodkiej 30% + 2 łyżki mąki
- pieprz, sól, bulion w płynie
- 1/2 cebuli
Składniki na pulpety zarabiamy razem i formujemy kulki ( wielkości orzecha włoskiego ). Smażymy je na oleju na rumiano. Pieczarki kroimy w większą kostkę lub półplasterki i podsmażamy . Przekładamy je do garnka i dodajemy ok. 2 szk wody, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok 30 min. Dodajemy łyżkę masła, a po rozpuszczeniu zagęszczamy śmietaną rozprowadzoną z mąką. Doprawiamy do smaku. Usmażone pulpeciki przekładamy do sosu i dusimy ok 30 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)