Jedno z klasycznych, najprostszych ciast...Może być w wersji klasycznej lub z dodatkiem kokosu, jeśli ktoś lubi. Na zdjęciu jest bez kokosu.
Składniki:
- 300 g masła lub margaryny
- 2 i 1/4 szk cukru
- 5 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 2 i 1/4 szk mąki
- opcjonalnie : 100 g kokosu
Masło lub margarynę roztopić w garnku na małym ogniu. Dodać cukier i 6 łyżek mleka - rozprowadzić do rozpuszczenia. Dodać kakao i mieszać do pozbycia się grudek. Ostudzić masę. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy większość ostudzonej masy, odlewając pół szklanki na polewę. Mieszamy. Formę o wymiarach 24 x 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy połowę masy i sypiemy 3/4 podanej ilości kokosu. Zalewamy drugą częścią masy. ( Jeśli korzystamy z wersji bez kokosu wlewamy naraz całe ciasto ) Pieczemy w temp 180st przez ok 45min. do tzw ` suchego patyczka `. Po ostudzeniu ciasta, lekko podgrzewamy odlaną masę ( można w mikrofalówce ), dokładnie polewamy ciasto. Na koniec posypujemy resztą kokosu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad ;)